Behandling i brønnbåt

Kombinasjonsbehandling

Ulike behandlinger i kombinasjon, spesielt kombinasjonen av ferskvann og mekanisk/termisk, kan redusere totalbelastningen av avlusning eller redusere total behandlingstid.

Ved kombinasjonsbehandlinger kan det i noen tilfeller være vanskelig å vurdere om en observert belastning skyldes den ene eller andre metoden. Slike behandlinger har økt kompleksitet sammenlignet med enkeltbehandlinger.

Anbefalinger

Gjennomfør en forsvarlighetsvurdering av de kombinerte behandlingen samlet

Sett en øvre grense for behandlingstemperatur

Overvåk fiskens adferd og vannkvalitet, i henhold til de aktuelle behandlingene

Juster eller avbryt behandlingen basert på velferdsscore og overvåking

Der det er mulig, vurder fiskestatus mellom behandlingene og juster eventuelt trinn to for å sikre akseptabel totalbelastning

Risiko

Kombinasjonsbehandling er forbundet med følgende risiko:

Flere parametere som må reguleres og tilpasses. Kompleks metode

Økt potensiale for tilleggsbelastning på fisken (men også mulighet for redusert belastning ved enkelte kombinasjoner)

Redusert fiskevelferd ved høy behandlingstemperatur

Redusert skinnhelse der spyling er en del av prosessen

Vanskelig å vurdere totalbelastningen

Erfaringsbasert kunnskap

Intervjuene og spørreundersøkelsen omhandlet i liten grad kombinasjonsbehandlinger. Det ble likevel nevnt følgende punkter:

  • Behandling i kombinasjon med sortering. Se Sortering under Håndtering av fisk.
  • Kombinasjon med ferskvann og termisk/mekanisk: Det er jevnt over erfart god effekt med å kombinere ferskvann og mekanisk/termisk metode. Det kan også være bra for fiskevelferden, da den samlede belastningen på fisken kan reduseres. Det er derimot mindre tidseffektivt enn ved f.eks. kun termisk behandling, men det kan være positivt ved gjellesykdom. Behandling med ferskvann i forkant kan bidra til å redusere behandlingstemperaturen for svekkede grupper og holdetiden i ferskvann kan reduseres.
  • Kombinasjon med termisk og mekanisk: Denne kombinasjonen er lite omtalt av intervjupersoner.

Litteratur

Litteraturen som beskriver avlusningseffekt- og påvirkning på fiskevelferd av kombinasjonsmetoder er begrenset. Felles for de beskrevne metodene er at de har som mål å forbedre fiskevelferd og samtidig opprettholde avlusningseffekten av eksisterende metodikk.

Bruk av spyling, flushing eller fossefall etter behandling er dokumentert for både ferskvannsbehandling og for termisk behandling. Eldre studier viser at ved ferskvannsbehandling kan oppholdstid i ferskvann reduseres ved bruk av spyling.

Ved termisk behandling kan spyling eller flushing i etterkant bidra til å redusere behandlingstemperaturen i den termiske komponenten i behandlingen. I kommersiell skala er det gjennomført dokumentasjon av termisk etterfulgt av spyling for å redusere behandlingstemperatur (Optiflush, Optispyler). Behandlingstemperatur lar seg redusere til temperaturer under 28 °C ved lave sjøtemperaturer, noe som kan ha en betydelig effekt på den totale belastningen ved behandling.

Det er beskrevet metoder for å finne nedre behandlingstemperatur i termisk komponent ved kombinasjon termisk behandling + spyling. Fremgangsmåte inkluderer å sette temperatur ved den termiske komponenten først som sikrer avlusningseffekt før man inkluderer spylekomponenten. Temperaturen kan deretter reduseres trinnvis ut fra avlusningseffekt og påvirkning på velferdsparametere.

Kombinasjonsbruk med metoder som inkluderer spyling påvirker ofte velferdsscore på skinnrelaterte kriterier som skjelltap og hudblødninger.Ved vurdering av velferdsscore er det viktig å kjennskap til fiskegruppen sitt utgangspunkt (nullprøve) før behandling. Tiltaks- og stoppkriterier for de ulike velferdsparameterne fastsettes i forkant av behandling med utgangspunkt i fiskegruppens helsestatus. Eksempel på slike er vist ved Tiltaksveileder.

Forsøk som beskriver kombinasjonsbruk eller ny IMM speiler ikke nødvendigvis den reelle effekten av behandlingen. Årsaken til dette er at forsøkene er gjennomført på et selektivt utvalg av fiskegrupper, i motsetning til fiskegrupper som kan ha redusert fiskevelferd på grunn av sykdoms- eller behandlingshistorikk.

Referanser