Lasting
I brønnbåt skjer lasting ved å redusere trykket i brønnen (lavere enn atmosfærisk trykk).
Systemene er svært effektive og har høy kapasitet, noe som kan bidra til å redusere håndteringstiden og eventuelt stressbelastningen. Prosessen kan medføre risiko for fysiske skader på fisk, trykkrelaterte skader inkl. endret gassmetning, samt stressbelastning på fisken.
Anbefalinger
Sjekk utstyret før og under pumping, f.eks. gjenstander i rør som kan skade pumpen, for å redusere sjansen for feil med sammenkopling eller selve utstyret.
Sjekk spesielt rørgater, koplinger, overflater og evt. kanter. Disse kan påføre fisken skader, enten ved for høy pumpehastighet gjennom bend/svinger eller stor fallhøyde.
Etabler rutiner for overvåking av trykkforhold og totalgasstrykk (TGP) i vannet, og styr etter anbefalte grenseverdier.
Benytt tilstrekkelig pumpehastighet for å sikre at fisken ikke får snudd seg eller står stille i strømmen. Hastigheter over 2,3 m/s gir økt skjelltap på smolt. Støt mot vegg gir økt dødelighet ved 4,0 m/s.
Ved transport fra landbasert anlegg, legg til rette for evakuering av fisk fra slange/rør og systemet ved pumpestopp e.l. Enten ved ekstra pumpesystem, pausesil eller tilgjengelig bakvann.
Automatiser prosessen (ved kamera for overvåkning av tetthet, bakvann o.l.) for bedre styring og kontroll, og dermed økt stabilitet og respons på redusert fiskevelferd.
Ta i bruk ny kunnskap om biologiske tålegrenser og teknologi for måling av fysiske belastninger. Bruk denne kunnskapen til å etablere styringskriterier i henhold til det aktuelle systemet.
Risiko
Følgende risiko er forbundet med lasting:
Fysiske skader på fisk og redusert fiskevelferd
Lidelser knyttet til gassovermetning (bl.a. gassblæresyke)
Skjelltap og eksponering for osmotisk stress
Erfaringsbasert kunnskap
Det er lite informasjonen fra intervjuene som er spesifikk på temaet lasting, da trenging og lasting ble vurdert som en prosess. Det ble ved enkelte intervju nevnt tilfeller der rørgater har påført fisk skader, enten ved for høy pumpehastighet gjennom bend/svinger eller stor fallhøyde. Dette belyser behovet for samarbeid ved utvikling av nye brønnbåter. Utstyrsfeil, vannstopp, manglende skylling av rør/slanger og mistet utstyr som kommer inn i pumpene ble også trukket frem som elementer som kan medføre uønskede hendelser under pumping, og det anbefales derfor å kontrollere utstyret i forkant.
Flere detaljer finnes under Trenging.
System for lasting er beskrevet her: System for lasting
Litteratur
Det finnes lite relevant vitenskapelig litteratur om lasting ved redusert trykk i brønnen. Litteraturen beskriver likevel følgende momenter med tradisjonell pumping som også er relevant ved redusert trykk i brønnen.
- Pumping gir økt stressrespons, men denne må også sees i sammenheng med stress fisken allerede har opplevd i forkant (trenging o.l.).
- Det rapporteres om fysiske skader på fisk etter pumping. Noe som understreker viktigheten av innvendig inspeksjon og regelmessig vedlikehold av hele systemet før og under bruk (alle koblinger, rørføringer o.l.).
- Pumpehastighet, pumpehøyde og gjentatt pumping er mulige velferdsutfordringer for fisken. Skjelltap har vist seg å øke ved økende pumpehastighet.
- Det er lite kunnskap om påvirkninger av trykkendringer hos laks, men ny forskning fra FHF-prosjektet NYBRØK forventes å gi bedre grunnlag for anbefalinger om trykkpåvirkning av laks.
- Metoder for å overvåke fysiske forhold i fiskehåndteringssystemer (akselerasjon, trykk, temperatur osv.) kan bidra til forbedring og optimalisering av fiskevelferd. Det mangler fortsatt gode koblinger mellom fysisk målte parametere og fiskens biologiske respons/tålegrenser, for at dette kan utnyttes fullt ut.