Håndtering av fisk

Sortering

Ved størrelsessortering av fisk benyttes egnet sorteringsutstyr.

Anbefalinger

Sikre at sorteringen er skånsom ved nøye overvåking av sår og slimtap. Spesielt må pumpehastigheten reguleres slik at fisk ikke trenges i sorteringsmaskinen (før rullene)

Minimer friksjon ved å sørge for at sorteringsrullene er glatte og rene

Unngå sortering på lave temperaturer, da det kan medføre sårproblemer

Det bør tilstrebes en sorteringsmetode som reduserer slag og friksjon som følge av at fisken spreller i luft (f.eks. lukkede systemer)

Sortering i kombinasjon med annen behandling gir ekstra belastning på behandlingsdagen, men kan likevel være en fordel ved at det reduserer antall håndteringsoperasjoner. Kan vurderes for fiskegrupper som vurderes å tåle håndteringen dette medfører

Risiko

Maskinell sortering kan medføre følgende risiko:

Ekstra stress knyttet til trenging i sorteringsmaskinen

Redusert velferd ved slimtap og andre fysiske skader

Erfaringsbasert

Det er risiko knyttet til sortering, spesielt mekaniske skader. Det er viktig at sorteringen blir gjort på riktig tidspunkt, da det kan være utfordrende å sortere ved lave temperaturer. Basert på erfaringene fra næringen anbefales det derfor å unngå å sortere ved de laveste temperaturene, spesielt hvis fisken har noe sår i utgangspunktet.

Selve håndteringen ved sorteringen er en påkjenning for fisken, og det kan derfor være en fordel å sortere i sammenheng med annen håndteringsoperasjon. Ved å kombinere dette vil den totale håndteringsbelastningen bli redusert, men påkjenningen på behandlingsdagen vil bli større og mer tidkrevende.

Referanser

Ingen referanser