Forberedelser

Vurdering i forkant av behandling

Vurderinger i forkant av behandling kan være avgjørende, og bør alltid baseres på fiskestatus. Dette gjelde blant annet om fisken skal behandles, og eventuelt når og hvordan den skal behandles.

Samtidig er valg av behandlingsmetode ofte styrt av tilgjengelige brønnbåter og ikke nødvendigvis av hvilken metode som er mest skånsom for den aktuelle fiskegruppen. Tilgang på bløggebåter kan også påvirke slike beslutninger.

Anbefalinger

Velg behandlingsmetode basert på formål med behandling, fiskestatus og håndteringstoleranse.

Vurder nøye behovet for behandling ved lave sjøtemperaturer

Forbered behandlingen godt

Tilpass tetthet etter behandlingsmetode, båt og fiskestørrelse

Risiko

Anbefalingene er tiltak knyttet til følgende risiko:

Redusert fiskevelferd som følge av ugunstig behandling

Erfaringsbasert kunnskap

Behandlingsmetode må vurderes nøye, slik at fisken blir håndtert og behandlet på mest mulig skånsomt. Resultatene fra intervjuene og spørreundersøkelsen viser at valg av riktig behandlingsmetode ikke alltid er enkelt. Det er mange hensyn å ta, og det er viktig at både lokalitetsleder og personell fra fiskehelse og produksjonen involveres i beslutningen om det skal behandles og hvilken metode som skal benyttes.

Tetthet er en viktig faktor å ta hensyn til, og her vil spesielt type behandling, fiskestørrelse og tilpasninger til hver enkelt båt sin teknologi og erfaringsbaserte kapasiteter være avgjørende.

Spørreundersøkelsen indikerer at valget av behandlingsmetode av og til blir styrt av tilgjengelige brønnbåter og ikke tilpasset fiskestatusen (Spørsmål 2). I slike tilfeller er metoden vurdert som forsvarlig av fiskehelsepersonell, men ikke nødvendigvis som den mest skånsomme eller optimale.

Det ble også kommentert at det er viktig å vurdere nøye behovet for behandling ved lave sjøtemperaturer, da fisken er ekstra sårbar for svekkelser (sår, slimtap, osmotisk stress) i denne perioden.

Bruk av bløggebåt var også tema under intervjuene og i spørreundersøkelsen. Synet på hvorvidt det kan tas høyere risiko med bløggebåt til stede, varierer mellom de ulike yrkesgruppene og innad i hver yrkesgruppe (Spørsmål 3).

Les mer

Hva som er den mest egnede behandlingsmetoden, er ikke alltid tydelig.I tillegg spiller brønnbåtkapasitet og tilgjengelighet inn.Eksempelvis nevnes tilfeller på vinteren hvordet har vært et ønske om å benytte medikamentell behandling, men hvor det kun har vært båter med utstyr for mekanisk avlusning tilgjengelig.

Figur 1 Resultatene fra spørreundersøkelsen både samlet og gruppert etter bakgrunn (brønnbåt, fiskehelse og oppdrett).

Det er delte synspunkt på betydningen av å ha bløggebåt tilgjengelig under behandling. Basert på spørreundersøkelsen var en tredjedel enig (enten delvis eller helt enig) i at man kan ta høyere risiko på behandlingen hvis man har bløggebåt tilgjengelig, mens en tredjedel var uenig (enten delvis eller helt uenig) i dette og den siste delen var nøytral (Spørsmål 3). Intervjupersonene indikerte at det er en fordel å ha bløggebåt i bakhånd for å ta unna fisk som er svekket etter behandling, men at det er noen som utnytter dette til å øke intensiteten på avlusingen. Det er viktig at hvis bløggebåt skal benyttes at dette gjøres av de riktige grunnene, og at denne ikke benyttes for å øke risikoen på behandlingen. I tilfeller med behandlingsbehov på fisk med redusert helse, bør man også vurdere alternativet med å kjøre fisken til slakt før man velger å gjennomføre avlusingen. Ved å benytte bløggebåt ved behandling har man også muligheten til å få kontinuerlig oversikt over mengden dødfisk, og man har en god indikator på om man må gå inn å gjøre tiltak.

Figur 2 Resultatene fra spørreundersøkelsen både samlet og gruppert etter bakgrunn (brønnbåt, fiskehelse og oppdrett).

Litteratur

Et nylig prosjekt har sammenlignet termisk, mekanisk og ferskvannsbehandling alene eller i kombinasjon. Prosjekt fant ikke forskjeller mellom de ulike behandlingene alene eller i kombinasjon under kontrollerte labforsøk. Unntaket var negative effekter som ble observert ved termisk behandling på 34 °C. Dette viser til at det er håndteringen snarere enn behandlingen i seg selv som er den største bidragsyteren til dårligere resultater. Tilbakemeldinger fra kommersielle næringsaktører var at beslutninger om type avlusningsbehandling brukt på oppdrettsanlegg i stor grad er en avveining mellom fiskestatus og produksjonsmål, men også påvirket av regulatoriske myndigheter (f.eks. lusetall). Fem tilbakemeldinger på praksis var: 1. Oppdrettere kan velge mer risikofylte behandlinger på fiskegrupper som oppfattes som robuste og mer skånsomme for de som oppfattes som svake. 2. Man forsøker å begrense antall avlusningsoperasjoner for å redusere mulige velferdsmessige konsekvenser. 3. Man forsøker å maksimere tid mellom behandlinger for at fisken skal kunne restituere. 4. Mer risikofylte avlusninger bør utføres på moderate temperaturer, slik at man får bedre sårheling. 5. Forlenget sultetid før mer risikofylte behandlinger for å redusere mulig negative effekter på fisk.

Videre indikerte analyser av produksjonsdata at alle behandlingsformene gir økt risiko for dødelighet, men størst risiko ved termisk og mekanisk behandling i brønnbåt.

Les mer: Vurdering av fiskestatus og håndteringstoleranse.

Det er rapportert om økende bruk av bløggebåter de senere år. Bruk av slaktebåter er bra velferdsmessig for syk/ skadet fisk og gjør at man får utnyttet matressursen bedre. Men, den økende bruken av disse båtene kan også være med på å maskere mulige velferdsproblemer relatert til avlusningsmetoder.

Referanser