Forberedelser

Holdninger, erfaringer og opplæring

Alle brønnbåtoperasjoner er krevende for personellet og fordrer gode holdninger til arbeidet, tilstrekkelig opplæring og god erfaringsoverføring.

Systematisk opparbeiding av erfaring er et viktig risikoreduserende tiltak. Veien dit går både gjennom praktisk opplæring og teoribasert litteratur.

Anbefalinger

Benytt erfarent personell i ansvarlige posisjoner for å håndtere uforutsette hendelser og planlegge operasjonen

Sørg for en god fordeling av erfaring og kompetanse mellom skiftene og ansvarsområdene

Prioriter praktisk opplæring og erfaringsoverføring. Komplementer med skriftlige krav og reguleringer

Fokuser på arbeidet og målet med operasjonen

Risiko

Gode holdninger, erfaring og tilstrekkelig opplæring er tiltak for følgende risikoer:

Avvik som følge av uoppmerksomhet

Avvik som følge av mangelfull systemforståelse

Feil, forsinket eller manglende iverksettelse av tiltak

Feiltolkning av fiskeadferd og vannkvalitetsparametere

Erfaringsbasert kunnskap

Intervjupersonene har vært tydelig på at erfaring er viktig for en vellykket operasjon og at erfarent personell i ansvarlige posisjoner danner et godt utgangspunkt for å kunne håndtere uforutsette hendelser. Ved flere skift er det derfor viktig at erfarent personell er fordelt gjennom hele døgnet, slik at man unngår at det blir store forskjeller mellom skiftene.

Før man kan ta det fulle ansvaret for en brønnbåtoperasjon er det nødvendig med tilstrekkelig opplæring. Praktisk opplæring sammen med erfarent personell nevnes som spesielt viktig, i tillegg til gode prosedyrer.

Riktig fokus og holdninger til arbeidet er avgjørende, da det på kort tid kan oppstå situasjoner som må tolkes og håndteres for å unngå uønskede hendelser. Det er også viktig å ha målet med operasjonen klart for seg, og gjennomføre på best mulig måte og ikke fortest mulig.

Les mer

Erfaring

Med bred erfaring har man forutsetningene til å identifisere faresignalene tidlig og iverksette riktig tiltak, for å redusere konsekvensene. Ved flere skift er det derfor viktig at erfaringen som er tilgjengelig er fordelt gjennom hele døgnet, slik at man unngår at det blir stor erfaringsforskjell mellom skiftene. For å unngå usikkerheter anbefales det for eksempel at lokalitetsleder og nestkommanderende går hvert sitt skift.

Også brønnbåtene bør tenke gjennom fordelingen av erfaring, slik at den laveste kompetansen på hvert skift blir så høy som mulig. Basert på svarene i spørreundersøkelsen er det operasjoner hvor dette er en reell utfordring, og det bør derfor være mer fokus på å fordele erfaringen og kompetansen utover hele døgnet (Spørsmål 11).

Figur 1 Resultatene fra spørreundersøkelsen både samlet og gruppert etter bakgrunn (brønnbåt, fiskehelse og oppdrett).

Opplæring

En god opplæring er viktig både for brønnbåtpersonell, oppdretter og fiskehelsepersonell. I prosessen fram mot fullt ansvar er det viktig med gradvis opptrapping, samtidig som man har noen å støtte seg på. Gode prosedyrer er et godt utgangspunkt, men er ikke alene tilstrekkelig grunnlag for å ta ansvar selvstendig. Hvor mange ganger man må være med på en operasjon før man kan ta fullt ansvar selv, varierer med kompleksiteten på operasjonen og personens bakgrunn og evner. Det er viktig at den som har det fulle ansvaret er trygg på operasjonen og kan håndtere uventede situasjoner.

Holdninger

Basert på svarene i spørreundersøkelsen er det størst risiko for at uønskede hendelser skjer på grunn av uoppmerksomhet hos ansvarlig personell under trenging og behandling/sortering (Spørsmål 37). Lossing og transport er operasjonene hvor det ifølge spørreundersøkelsen sjeldnest skjer uønskede hendelser forårsaket av uoppmerksomhet, men også her er det hhv. 40 og 42 % som har svart at dette kan skje i stor eller svært stor grad (mot 80 % ved trenging). Det er viktig å påpeke at fokuset i spørreundersøkelsen ikke var hvor ofte det skjer uønskede hendelser, men hvor det er mest sannsynlig at de skjer. At 49 % av deltakerne svarte i svært stor grad for trenging betyr altså ikke at uønskede hendelser skjer rundt halvpartene av gangene, men at det er stor sannsynlighet for at det kan oppstå uønskede hendelser hvis ansvarlig personell ikke er tilstrekkelig oppmerksom på trengingen.

Uønskede hendelser kan skje under alle operasjonene og det er derfor viktig å ha riktig fokus, slik at man raskt oppdager eventuelle avvik og kan iverksette tiltak. Både godt vær og vaktbytter har blitt trukket frem som mulige årsaker til lavere oppmerksomhet på operasjonen, og dermed økt risiko for at det kan oppstå en uønsket hendelse.

Figur 2 Resultatene fra spørreundersøkelsen gruppert etter operasjon.

Litteratur

Akvakulturarbeidere (røktere, driftsledere, brønnbåtkapteiner m.m.) er sentralt personell for å ivareta/påvirke fiskevelferd i den daglige produksjonen. De bør betraktes som nøkkelpersonell for implementering av dyrevelferd og som viktige ressurser for kunnskap, praktisk erfaring om mulige velferdsmessige utfordrende situasjoner og hvordan de kan unngås. Denne kunnskapen kan komplementere (og eventuelt utfordre) vitenskapelig-, og veterinærmedisinsk kunnskap og forvaltningensbaserte retningslinjer. Les mer informasjon om praksis og velferdskurs finnes i Vurdering av fiskestatus og håndteringstoleranse

Referanser

Ingen referanser