Forberedelser

Akklimatisering (opplining)

Klargjøre fisk (akklimere) for håndtering ved å line opp nota delvis.

Å forberede fisk til håndtering ved å line opp nota i merden delvis, medfører at fisken får et noe lavere vannvolum tilgjengelig og blir henvist til de øvre delene av vannsøylen. Dette medfører endringer i fisketetthet og evt. temperatur, og kalles gjerne akklimatisering eller opplining. Målet er at fisken får en stegvis prosess i trenginga, slik at påfølgende håndtering blir mindre stressende og belastende.

Anbefalinger

Lin opp nota i god tid før opplasting dersom miljøforholdene og været tilsier at det er forsvarlig

Reduser tiden fisken er opplinet eller utsett operasjonen dersom vær- og miljøforhold vurderes som ugunstige

Fisken bør holdes opplinet til stressnivået er tilstrekkelig redusert. Urolig og stresset fisk bør ikke overføres til brønnbåt

Risiko

Anbefalingene er tiltak for å avbøte følgende risikoer:

Høyt stressnivå på fisken før overføring til brønnbåt

Store temperatursprang som kan være utfordrende for fisken (temperaturakklimatisering)

Lang håndteringstid for fisken, som gir forlenget stressbelastning (behov for hvile mellom håndteringsoperasjonene)

Erfaringsbasert kunnskap

Intervjupersonene oppgir at opplining av not i forkant av trenging/lasting (oppgitt et tidsspenn på 4-24 timer), erfaringsmessig gir en roligere fisk ved påfølgende håndtering. Lengden på denne akklimatiseringsperioden varierer med situasjonen, og bør kun gjøres hvis været og strømforholdene tillater det. Det nevnes også at faktorer som alger, maneter og oksygenforhold bør vurderes.

Spørreundersøkelsen utdyper temaene rundt akklimatisering, hvor bl.a. 89 % sier at akklimatisering senker risikoen for at fisken går ned/borrer og skader seg mot not og hverandre (spørsmål 24 under Les mer) og at det er usikkerhet knyttet til opplining ved algeoppblomstring.

Les mer

Akklimatisering

Det er ingen av respondentene i spørreundersøkelsen som er uenig i at akklimatisering senker risikoen for at fisken går ned/borrer og skader seg mot not og hverandre, men det er noen som er nøytral eller usikre (hhv. 9 og 2 %, spørsmål 24).

Hvor lang tid i forkant akklimatiseringen skal utføres og om det er forsvarlig er derimot veldig situasjonsavhengig, og bør kun gjøres når været og strømforholdene tillater det. Dette fordi det er svært viktig å unngå lommer og trange forhold.

Enkelte av intervjupersonene kommenterte at faktorer som alger, maneter og oksygen bør vurderes når akklimatiseringen bestemmes, men spørreundersøkelsen indikerer usikkerhet knyttet til opplining under algeoppblomstring (spørsmål 26).

I tilfeller hvor fisken ikke er akklimatisert på forhånd kan det bli nødvendig å avvente lastingen hvis fisken er urolig. Lav/ingen temperaturgradient i vannsøylen kan redusere behovet for akklimatisering i forkant av lasting (spørsmål 25), men ved å line opp på forhånd får også fisken vent seg til høyere tetthet før lasting i brønnene.

Figur 1 Resultatene fra spørreundersøkelsen både samlet og gruppert etter bakgrunn (brønnbåt, fiskehelse og oppdrett).

Figur 2 Resultatene fra spørreundersøkelsen både samlet og gruppert etter bakgrunn (brønnbåt, fiskehelse og oppdrett).

Figur 3 Resultatene fra spørreundersøkelsen både samlet og gruppert etter bakgrunn (brønnbåt, fiskehelse og oppdrett).

Litteratur

Enkelte studier indikerer at laksen opprettholder god aerobisk kapasitet og svømmegenskaper over et stort temperaturintervall og er derfor godt rustet til variasjoner i temperatur. Nylige studier indikerer at brå overganger (opp eller ned) i temperatur for smolt (temperaturdifferanse over 6 °C) er ufordelaktig og kan påvirke prosesser og genuttrykk som er relatert til stresshåndtering også i lang tid etter temperaturendringen. Dette støtter praksis med akklimatisering av smolt før sjøutsett og spesielt om smolten skal ut på lave temperaturer. Litteraturen er mangelfull rundt akklimatisering av fisk før håndteringsoperasjoner og dette illustrerer behovet for mer forskning på området.

Referanser