Operasjonsplan
Operasjonsplanen er en detaljert beskrivelse av hva som skal gjøres før, under og etter operasjonen, hvem som deltar og har ansvar. Omfatter risikovurderinger, avbruddskriterier, kontaktliste m.m.
Operasjonsplanen er et viktig dokument for å sikre god arbeidsfordeling, kommunikasjon og kontroll på operasjonen slik at avvik og ugunstige forhold ikke oppstår. Bruk av oppdatert kunnskapsgrunnlag og avklarte prosedyrer er viktig. Metode og system for operasjonsplan er utarbeidet av/for næringen og inngår i dagens rutiner. Her er også mye av kunnskapsgrunnlaget samlet.
Anbefalinger
Oppdretter bør i forkant av alle brønnbåtoperasjoner, med unntak av rene transporter, sende ut en operasjonsplan til alle involverte parter (brønnbåt, fiskehelse, andre hos oppdretter samt eventuelle servicebåter). Ved transport av smolt eller slaktefisk er det ikke nødvendig med en like detaljert plan, men det er uansett viktig med tidlig dialog og at all relevant informasjon blir delt mellom partene i forkant.
Operasjonsplanen skal være konkret, og referere til konkrete prosedyrer og ansvarshavende (se oppsummering av erfaringsbasert kunnskap nedenfor).
I forkant av operasjonen (gjerne 2-3 dager) bør det holdes et oppstartsmøte, hvor alle parter går gjennom operasjonsplanen, andre pålagte dokumenter (risikovurdering, resept/instruks, Sikker Jobb Analyse) og andre relevante momenter sammen. Ansvarsforholdene (type ansvar og hvem) må være klart avtalt.
De respektive ansvarspartene (oppdretter, fiskehelsepersonell, brønnbåtoperatør osv.) skal stille med personell med opplæring på sine ansvarsområder.
Informer og oppdater alt personell fra alle arbeidsskiftene, slik at det gjennom hele operasjonen ikke er noe usikkerhet knyttet til gjennomføringen.
Risiko
Operasjonsplanen er tiltak mot følgende risikoer:
Miste oversikten og kontroll på operasjonen
Uforutsette og uønskede hendelser under operasjonen
Manglende eller utilstrekkelige avbøtende tiltak dersom avvik skjer
Dårlig kommunikasjon og manglende kunnskap
Erfaringsbasert kunnskap
Det må foreligge en operasjonsplan (fra driftsleder/oppdretter) i forkant av alle brønnbåtoperasjoner, med unntak av rene transporter. Det var noe delte meninger knyttet til om det er nødvendig med en operasjonsplan i forkant av sortering, og dette kan derfor sløyfes hvis både brønnbåt og oppdretter er enige i det. Operasjonsplanen skal følges og det må være enighet dersom man skal avvike fra planen. Ved behandlingsoperasjoner skal operasjonsplanen ses i sammenheng med instruks fra ansvarlig fiskehelsepersonell.
Det skal i forkant (gjerne 2-3 dager) av operasjonen holdes et oppstartsmøte, hvor alle involverte fra oppdretter, fiskehelsepersonell og brønnbåt går gjennom operasjonsplanen og andre pålagte dokumenter (risikovurdering, resept/instruks, Sikker Jobb Analyse) sammen.
Les mer
Operasjonsplanens innhold
For å ha god kommunikasjon, og en ryddig og oversiktlig operasjon bør det i operasjonsplanen være spesifisert hvem som har ansvar for de ulike delene (f.eks. fiskehelse, lastingen og oksygen), med telefonnummer til de ansvarlige. Andre elementer som ble trukket frem av intervjupersonene var oversikt over vakter, mannskapsbytte, merdnummer, mengde fisk per merd, kart, risikoplan for rømminger og avbruddskriterier.
Basert på intervjuene og gjennomgangen av innsendte prosedyrer foreslås det å gå systematisk gjennom hele operasjonen på oppstartsmøtet, hvor elementer som personell og båter til stede, værmelding, strømforhold, fiskehelsestatus (helsestatus, velferdsscore, bakgrunn og behandlingshistorikk), avlusingsmetodikk og forholdene knyttet til behandlingen (f.eks. temperatur, resept, spyletrykk osv.), avbruddskriterier, sultetid, dødelighet, vannkilde, tidsplan, fordeling av båter, utstyr og arbeidsoppgaver, hvordan kommunikasjon skal foregå (lenke til org og kommunikasjon), opplining, trengemetodikk og bruk av oksygen, tetthet, logging, miljøforhold og eventuelle andre momenter i operasjonsplanen diskuteres.
Litteratur
I RSPCA standarden er det krav om at det skal foreligge en skriftlig plan før operasjoner som innebærer trenging og sortering (RSPCA, 2021). Denne planen må inkludere følgende momenter: a) Årsak til behandling, b) Risikovurdering i forkant, c) Antall fisk som skal behandles pr. dag, d)Lokalisering av fisk før og etter behandling, e) Fasteperiode, f) Helsestatus til fisken, g) Utstyr som skal brukes, h) Forventet tidsbruk for gjennomføring, i) Behov for personell (antall og oppgaver), j) Fysiske miljøforhold ved lokaliteten (temperatur, tidevann og vær), k) Erfaring til personell, l) Behov for vurdering av helsetilstand i forkant, m) Dødelighetstall på fisken i forkant, n) Beredskapsplaner, o) Definert ansvarsfordeling og ansvarlige for operasjonen (signaturer).